måndag 9 februari 2009

Dada: Hink och spade...


... kan behövas när man gräver upp glömd musik.


Dada skiljer sig lite från tidigare artister som presenterats i den här bloggen i och med att de är i högsta grad verksamma och både turnerar och släpper skivor kontinuerligt. De stoltserar dock inte med eget namnfack i skivbutikerna och deras album kan vara aningen svåra att få tag i varför de gott och väl förtjänar en spotlight riktad mot sig på detta sätt…


Trion, som består av basisten Joie Calio, gitarristen och sångaren Michael Gurley och trummisen Phil Leavitt, härstammar från Kalifornien och har spelat ihop sedan de gick i högstadiet på 70-talet. Deras debutalbum Puzzle kom 1992 och gjorde tämligen stort väsen av sig med singeln ”Dizz Knee Land” som blev en radiohit i trions hemland. Debutalbumet sålde en halv miljon exemplar och bandet fick åka på världsturné som förband åt storheter som Depeche Mode och Crowded House. Dada besökte Sverige för första och hittills enda gången i augusti 1993 då de spelade förband åt Sting på Globen på hans Ten Summoners Tale-turné.


Uppföljaren kom 1994 och hette American Highway Flower. Den sålde hjälpligt men innehöll ingen radiohit i samma skala som ”Dizz Knee Land”. Strax efter att tredje plattan El Subliminoso släpptes 1996 gick Dadas skivbolag IRS i konkurs. Bandet slickade såren och kom tillbaka 1998 med självbetitlade Dada på MCA. Skivan gjorde inget större intryck och MCA blev uppköpt vilket gjorde att Dada återigen glömdes bort av promotionavdelningarna. Man stod åter utan skivkontrakt och bandet gick i ide på obestämd tid i juni 1999.


Gurley och Leavitt startade bandet Butterfly Jones som släppte albumet Napalm Springs. Joe Calio skrev en bok och gav ut ett soloalbum. I mars 2003 samlades så trion igen och gav sig ut på turné. Liveplattan Live: Official Bootleg Vol. 1 följdes snabbt av nya studioalbumet How To Be Found som släpptes våren 2004. Bandet har fortsatt turnera oförtrutet över hela USA och har en lojal fanskara på hemmaplan.


Dada spelar en helt egen typ av pop/rock även om det i deras musik är lätt att urskilja influenser från storheter som Beatles, The Police och U2. Alla tre medlemmarna i bandet är ypperliga sångare och deras supertajta och rena sångharmonier leder tankarna till Simon & Garfunkel eller The Everly Brothers. Dada är genuina förnyare inom powertriogenren. De kombinerar sina instrument och sitt låtskrivande på liknande sätt som mer kända trojkor som Cream, Jimi Hendrix Experience och tidigare nämnda Police. Michael Gurley är en underskattad gitarrist, ja alla tre är exceptionella musiker, men bandets styrka är framför allt deras låtar som fullkomligt bubblar över av snygga melodier, intelligenta texter och spännande arrangemang.


Av deras fem studioalbum är debuten Puzzle svårslagen men El Subliminoso från 1996 är snäppet vassare i mina öron. Låtmaterialet är där mer varierat, allt från punkrockiga ”Sick In Santorini” via bakåtlutade ”Bob The Drummer” till den utspejsade powerpopen i ”The Spirit Of 2009” och vackra ballader som ”Star You Are” och ”No One”.
Dadas fyra första album finns nu återutgivna med bonusmaterial efter att ha varit out of print under några år.


Videoklipp på hitsingeln Dizz Knee Land hittar du här:


En liveversion av höjdarlåten Sick in Santorini finns här:


Fler roliga liveklipp hittar du på bandets officiella hemsida

Inga kommentarer: