tisdag 21 april 2009

Trower of Power


En av tidernas bästa liveskivor är inspelad i Sverige!

I senaste numret av Classic Rock Magazine rankas de 50 bästa rocksångarna. En artikel hyllar den ganska okände och sedan några år tragiskt bortgångne Jimmy Dewar som spelade bas och sjöng i gitarristen Robin Trowers powertrio. Artikeln inspirerade mig att tipsa om en av mina absoluta favoritliveplattor, nämligen Robin Trowers Live! från 1976.

Kl halv nio på söndagkvällen den 2 februari 1975 klev Robin Trower, Jimmy Dewar och trummisen Bill Lordan ut på scenen på Konserthuset i Stockholm. Man inledde med "Day of the Eagle" från Trowers genombrottsalbum Bridge of Sighs. Trower hyllades i början av sjuttiotalet som den nye Hendrix, en jämförelse som följt honom genom karriären. Och visst går det att höra Jimiinfluenser i Robins psykedeliska bluesattacker på hans trogna gamla Strata, men plagiat är det inte tal om.

Jimmy Dewars fantastiska souliga bluesrockröst med sitt djupa vibrato passar som hand i handske till Trowers utbrott och som powertrios plägar göra är det en utmärkt blandning av kompakt ljudvägg och luftiga mellanrum som de tre vise männen ger ifrån sig. På skivomslaget ser man Trowers nuna framför en månghövdad publik från en utomhusarena, antagligen någonstans i USA. Få ickesvenskar som köpt skivan Live! vet nog om att konserten inte alls är inspelad på någon utomhusarena utan i en trång konsertlokal som rymmer drygt 1500 personer.


Trots att det är fråga om en liveskiva från sjuttiotalet med en bredbent powertrio så uteblir den värsta gitarrsjälvbefläckelsen och egotrippen. De sju låtarna som framförs håller sig inom ramen för vad som är uthärdligt och drar inte iväg mycket längre i tid än vad de ursprungliga studioversionerna bjöd på. Det är mycket det som är charmen med inspelningen, att Trower och compani inom rimliga ramar lyckas skapa både ekvilibristiska utbrott och känslosamma fotavtryck, och framför allt hinna med att rocka som en motherfucker. Anmärkningsvärt är dock att två-tre låtar från konserten fattas på skivan och att låtordningen är omkastad, antagligen för att passa på vinylskivans två sidor. Kanske dags för en deluxevariant från skivbolaget?

Missa inte den här klassiska liveplattan!

Har du ingen som helst susning om Robin Trower? Loser! Kolla då på det här klippet från 1978 av "Day of the Eagle"

Eller njut av Dewars gyllene stämma i den lite lugnare "I Can't Wait Much Longer" från 1975.

Inga kommentarer: