måndag 26 januari 2009

Stora stålar, vasa?


Tips om band som glömts bort.
Idag: Big Money


Big Money var en svensk pop/rockduo som kunde stoltsera med att ha Abbas legendariske tekniker Michael B. Tretow som producent. Trots två fantastiska album som av kritiker godtogs väl slog bandet aldrig igenom på bred front.

Bandet startade som ett rent studioprojekt av trummisen Lars ”Vasa” Johansson (som tidigare spelat i band som Nina Letar Ufo och Pontus & Amerikanarna) och sångaren Big- vars egentliga namn är Magnus Rongedahl. Magnus är född och uppvuxen i Molkom i Värmland men flyttade i mitten på åttiotalet till Stockholm och började sjunga bakgrundskörer till diverse artister.

Vasa lämnade Pontus & Amerikanarna 1992 och påbörjade då projektet Big Money tillsammans med Magnus. Musiken Vasa komponerade var kraftigt influerad av Queen och då duon lyckades anlita Abbas gamle tekniker Michael B. Tretow försäkrade de sig om att få ett unikt sound som skulle kunna matcha den forna supergruppens. Debuten Lost In Hollywood släpptes på Sonet och innehöll 11 fabulöst producerade pop/rockpärlor med underbara texter om spökande fiskar, snögubbar och rubintofflor.

Förutom Rongedahl och Vasa medverkade även Peter Ljung på keyboards och Staffan Astner på gitarr. Vissa av låtarna spelades flitigt på radion och ”Rich And Famous” användes som signaturmelodi i den svenska versionen av tv-programmet Lifestyles of the rich and famous”. 1994 kom uppföljaralbumet Moonraker som innehöll musik i samma stil, bl.a. höjdpunkter som ”Million Dollar Mouth”, ”The Last Man On Earth” och ”Pretentious Brat”.

Musiken från Big Moneys två skivor förekom frekvent i Ulf Malmros fantasieggande tv-serie Rapport Till Himlen till vilken Vasa även hade varit delaktig i manus. Vasa har därefter fortsatt sitt samarbete med Malmros och skrivit manus till tv-serierna Silvermannen och Sally. Big Money turnerade runtom i Sverige efter Moonraker och samarbetade även med Army Of Lovers på singeln ”Lit De Parade” men därefter blev det tyst om bandet och verksamheten verkade helt ha upphört 1996.

VASA återförenades med Pontus och Amerikanarna som släppte plattan Kasino 1998. Han har även skrivit musik åt Alexander Bards förra projekt Vacuum. Efter det har han fortsatt mest ägnat sig åt att skriva filmmanus, bl.a. till Den Bästa Sommaren och Strandvaskaren. Vasa har äve skrivit boken Bläcksjön som kom redan 1992.

Magnus Rongedahl återgick till att tillsammans med sin tvillingbror Henrik sjunga bakgrundskörer åt svenska popstorheter som GES och Electric Banana Band. I förra årets svenska melodifestival deltog de som duon Rongedahl med låten "Just a Minute" och gick till final i Globen.

Någon återförening av Big Money verkar inte trolig, speciellt med tanke på att producenten Michael B. Tretow råkade ut för en stroke 2001 och nu har dragit sig tillbaka från musiken. Om något outgivet material finns är osäkert.

Big Money hade en befriande humoristisk inställning till både musik och texter och var samtidigt musikaliska fullblodsproffs ut i fingerspetsarna. Vasa är en oerhört kompetent kompositör med öra för fängslande melodier och Magnus Rongedahl besitter en av Sveriges bästa sångröster. Bandets två skivor kan varmt rekommenderas, framför allt debutskivan som hör till det bästa som släpptes av några svenska artister under hela nittiotalet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En anledning till att det aldrig hände har att göra med att Big Money var en fantastiskt tråkig upplevelse live. Jättekompetent, men aptrist...

Jesper Almén sa...

Vaddåra? Lirade inte Tolla med dem på nån turné? Medans Vasa slängde toapapper på publiken?

Anonym sa...

Precis... scenshowen sträckte sig endast till nåt slags after ski spexande!

Pop-Pappan sa...

Debutskivan "Lost In Hollywood" är fortfarande en av mina favoritplattor!

Unknown sa...

Lyckades aldrig se Big Money live men deras första album har lyckats bita sig fast i mitt medvetande i snart 30 år. Låtarna är otroligt catchy och välproducerade och jag finner mig sitta och nynna på ”still missing”. Synd att de följde upp det albumet med några udda plattor och sedan helt försvann.