tisdag 24 februari 2009

No son of mine? Phil Collins son tar över


Phil Collins grabb lirar skiten ur farsgubben

Att följa i sin faders fotspår är ju en gammal beprövad karriärsväg men frågan är om den är så lättpromenerad för de unga musiker vars föräldrar råkar vara berömda rockartister.

Visst, Jacob Dylan klarade sig fint med sitt Wallflowers ett tag men Wolfgang Van Halen hade nog med största säkerhet inte spelat i Van Halen om inte farsan Eddie och farbror Alex hade styrt där och Julian Lennons koppling till sin helgonförklarade fader John har nog varit lika mycket en kvarnsten runt halsen som en dörröppnare.Det är inte det lättaste att växa upp i sina föräldrars skugga om man vill syssla med musik. Det finns trots allt en hel del talanger som är minst lika duktiga som sina mer kända päron.

En telning som jag kan rekommendera er att hålla öronen på skaft efter är Phil Collins son Simon som är aktuell med cd:n U-catastrophe. Simon föddes 1976 som första barn i Phil Collins äktenskap med kanadensiskan Andrea Bertorelli. Paret skilde sig 1980 och Simon växte upp med sin mamma och syster i Vancouver. Hans första skiva All of Who You Are släpptes år 2000. Uppföljaren Keep the Truth kom 2005 och i höstas släppte alltså tredje skivan U-catastrophe.

Simon lirar trummor, spelar piano och sjunger, precis som sin farsgubbe. Som kompositör är han minst lika profilstark. Han har dessutom en i mitt tycke bättre rockröst än farsan Phil. Och han är bra mycket rockigare.
Musiken är modern men med tydliga nickar åt klassisk progressive rock.
Singeln "Unconditional" (checka in videon här) är en vacker snyftare men det mesta på plattan är bra mycket hårdare. Det finns även en trumduell på skivan mellan far och son, kallad ”Big Bang”.
En liveversion av ”Big Bang”, dock utan farsan Phil, finns här:

Schyssta bananer och bra mycket bättre än farsans "Tarzan"...

2 kommentarer:

Unknown sa...

Eftersom pappa Phil e en av mina absoluta favoriter va man ju tvungen å leta upp grabbens musik och den va ju kanon. Tackar för tipset.
/Tommy

Jesper Almén sa...

Javisst svänger det, katten! Vad månde bliva av denne 33-årige spoling?