tisdag 2 december 2008

Vill du bli ett crack head?


Tips om band som glömts bort. Idag:

Crack The Sky

Crack The Sky borde egentligen ha nått hur långt som helst. Deras sofistikerade och förfinade variant av rock var högst intelligent, men inte så smart att den blev dryg.
En fåtalig fanatisk skara (inklusive de flesta kritiker) hyllade bandet men undermålig marknadsföring och ständiga medlemsbyten gjorde att bandet aldrig slog igenom.

Crack The Skys grundare var sångaren John Palumbo och gitarristen Rick Witkowski. De kom ursprungligen från Pittsburgh och de blev snabbt lokala hjältar i Baltimoreområdet när bandet började spela 1973. Övriga medlemmar var gitarristen Jim Griffiths, basisten Joe Macre och trumslagaren Joey D’Amico. Deras stil var egen. Visst kan man i deras musik ana influenser av allt från Beatles och Yes till Blue Öyster Cult, men deras, i grunden enkla rocklåtar med avancerade arrangemang, briljant framförda av oerhört kompetenta musiker i kombination med Palumbos cyniska och humoristiska texter, gjorde att inget eller ingen lät som Crack The Sky.

Bandets självbetitlade debutalbum släpptes 1975 och utsågs till det årets bästa debut av Rolling Stones Magazine. Det är en utmärkelse det väl förtjänar. Skivan svämmar med sina nio spår över av kreativitet och spelglädje. Det är tvära kast mellan hårda gitarriff, bakvända taktbyten, roliga körer, smäktande pianopassager och känslosamma stråksektioner. Inledande ”Hold On” handlar om självmord (och varför man inte bör pyssla med sådant), ”A Sea Epic” är en vacker liten progg symfoni och ”Ice” är en iskall betraktelse av olycklig kärlek. ”Mind Baby” har ett riff som får lårbensopererade pensionärer att stampa takten. Garanterat alla rockares favorit-Cracklåt.

Uppföljaren Animal Notes släpptes året därpå och fortsatte i samma stil som debuten. ”Rangers At Midnight” handlar om kanadensiska gränspoliser och ”Invaders From Mars” är en fundering över huruvida livet verkligen skulle kunna bli så mycket värre om vi invaderades av utomjordingar. Under arbetet med det tredje albumet Safety In Numbers hoppade Palumbo av och med tanke på att det var han som skrev alla texter och bidrog med huvudparten av musiken så antog de flesta att bandet nu var slut. Safety In Numbers är dock på intet sätt något dåligt verk. Den nye sångaren Gary Chapell gjorde ett bra jobb och låtar som titelspåret och ”Lighten Up McGraw” håller samma höga klass som tidigare Crackkompositioner.

Efter liveplattan Crack Live bröt bandet upp, men John Palumbo återförenades med delar av bandet inför White Music 1980. Skivan var aningen mörkare än sina föregångare och har lite för mycket New Wavetendenser för att låta som klassiska Crack The Sky. Skivan innehöll dock bandets största kommersiella framgång i rockballaden ”Hot Razors In My Heart”.

Bandet splittrades åter igen, bara för att återförenas ett år senare med Palumbo som ende originalmedlem. Under åttiotalet förde bandet en tynande tillvaro och släppte några album som inte mottogs väl av vare sig publik eller kritik. 1986 återförenades originalsättningen igen för ett antal spelningar och 1989 släppte de From The Greenhouse som får anses vara en återgång till gammal form även om magin hade falnat en del. Bandet låg mestadels nere under nittiotalet men har då och då återkommit för spelningar och enstaka skivsläpp. Deras senaste studioalbum The Sale släpptes 2007. Joey D'Amico and Joe Macre återförenades med Palumbo och Witkowski i år vilket gör att hela fyra originalmedlemmar spelar i dagens Crack the Sky. Bandet turnerar fortfarande i liten skala runt Baltimoreområdet.
Bandets skivreportoar under åttio-och nittiotalen är ojämn och uppskattas nog mest av riktiga ”Crack Heads”, men de fyra första albumen är säkra kort för musikintresserade arkeologer.

Art rock, Prog rock, Classic rock, varför måste all musik beläggas med etikett? Crack the Sky skapade egen, bitvis briljant rockmusik och fler än deras lilla men fanatiska beundrarskara borde ha fått chansen att höra dem.

Försiktiga utgrävare kan börja med samlingsalbumet Crack Attic på Rennaisance Records eller ladda ner gratis liveboots på bandets officiella hemsida www.crackthesky.com/boots.htm

Här kan ni höra låten "We Want Mine"

Och här kan ni se bandet live under nittiotalet spelandes hiten "Hot razors in my heart"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset. Det här bandet har jag aldrig hört talas om. Jag hittade fler låtar på Youtube. Vilken är den bästa skivan att börja med?
/Rune

Jesper Almén sa...

Svårt att säga. Debuten och andra plattan är kanon, men Safety in Numbers är också en höjdare trots att Palumbo inte är med där.