torsdag 26 mars 2009

Shadow King- Chromad radiorock med skitig patina


Med fixstjärnor från band som Foreigner och Dio borde bandet Shadowking ha kunnat surfa gott på nittiotalets radiovågor. Men det blev bara en platta och en spelning innan allt rann ut i sanden.

Det må leda tankarna till någon expansion till World of Warcraft eller en Fantasy B-film från åttiotalet, men bakom det fåniga bandnamnet döljer sig några riktigt namnkunniga musiker från rockvärlden.

Lou Gramm är mannen med de sandpapprade guldstämbanden som under åttiotalet ledde radiorockarna Foreigner upp till topplistornas översta skikt med sånger som ”Urgent”, ”Waiting for a Girl Like You” och ”I Wanna know what Love Is”.

Efter Foreigners Inside Information 1987 spelade Gramm in två soloplattor i snabb följd, varav den andra, Long Hard Look blev en hit. Eftersom han var sur på Mick Jones i Foreigner och kaxig som få efter solosuccén bestämde sig Gramm för att lämna Foreigner för gott och starta ett helt nytt band. Tillsammans med basisten Bruce Turgon som spelat med honom på soloprojekten (och faktiskt långt innan Foreigner i bandet Black Sheep) skrev han ett antal låtar i samma stil som Foreigners mest rockiga alster.

Irländaren Vivian Campbell slog igenom som tonårig stjärngitarrist på Dios debut Holy Diver 1982. Efter ytterligare två skivor med Dio hoppade han av och spelade en kort tid med Whitesnake på deras 1987-turné. Samma år kom han i kontakt med Lou Gramm då han spelade som studiomusiker på Long Hard Look. När Gramm ville starta nytt band var Campbell den förste gitarrist han ringde. Som trummis tog man in Kevin Valentine och så gick bandet in i studio och spelade in de nio låtar som Gramm och Turgon kommit upp med. Dessutom skrev Gramm och Campbell en tionde låt, "Russia", tillsammans. Som producent använde man legendariske Keith Olsen.På senhösten 1991 släpptes skivan.

Skivbolaget trodde starkt på bandet men Shadow King kom i sämsta tänkbara tid, samma år som Nirvana och Pearl Jam vräkte flanellskjortorna från Seattle över hela rockbranschen och effektivt kvävde pudelrock och radiovänliga melodiösa metalmonster. Om det enbart berodde på grungevågen eller på att singelvalet, den ganska stabbiga ”All I Want” inte gjorde någon glad, vet man inte, men skivan bombade i alla fall.

Shadowking hann med en promospelning på The Astoria i London,i december 1991 men sedan rann projektet ut i sanden. Campbell hoppade med i Def Leppard, där han spelar än idag. Lou Gramm grävde tillfälligt ner stridsyxan med gamle trätobrodern Mick Jones och gick tillbaka till Foreigner. Han tog Bruce Turgon med sig.

1997 fick Gramm en elakartad hjärntumör vilket påverkade hans hälsa ordentligt. Han tappade rösten och gick upp rejält i vikt. Han lämnade Foreigner för andra och sista gången. De senaste åren har han återkommit till musikbranschen och har tillsammans med sina bröder startat ett band. Debutplattan med the Lou Gramm Band släpps nu i maj.

Shadow King låter inte oväntat mycket som Foreigner, men här är det något som lyser. Det är smörballaderna med sin frånvaro. Dessutom tillför Campbells mer ruffiga gitarrspel en välbehövlig skitig patina till de annars välpolerade kompositionerna. Precis som i Foreigner är det Lou Gramms enastående pipa som skapar djup, personlighet och intresse i låtarna.

Singeln "I Want You", som du kan se här gör inte skivan rättvisa, samtliga andra spår är bättre.

Livespelningen på Astoria spelades in av MTV. Från den kan man här se några låtar:


"Danger in the Dance of Love"

"Anytime, Anywhere"

"Boy"


Tidigare artiklar i serien bortglömda artister/band:

Petra
Alcatrazz
Badlands
Pavlov's Dog
Maxus
Dada
Captain Beyond
Big Money
City Boy
Crack the Sky
T-Ride
Kevin Gilbert

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den här plattan slår mycket som Foreigner gjorde. Synd att det inte blev någe mer.
/Peder

Anonym sa...

Håller med! Skitbra skiva! Kul att läsa om alla artister som borde slagit men aldrig gjorde det. tack för en kanonbra blogg, här har jag lärt mig mycket nytt.

Jonas