tisdag 3 mars 2009

Lovecraft- rockarnas favoritförfattare


I Dagens Nyheter hyllade Jonas Thente häromdagen skräckförfattaren H.P Lovecraft som en klassiker (läs krönikan här).

Det är nog första gången som jag har sett Lovecraft omnämnas i så positiva ordalag på de finare medias kultursidor.Tack för det, Jonas!

Tydligen är gamle H.Ps popularitet i ett rejält uppsving. Ett flertal svenska förlag är i färd med att åter översätta hans gotiska skräckhistorier. Han finns förvisso redan översatt till svenska sedan tidigare, bl.a. av SF-entusiasten Sam J. Lundwall, men ute i de vanliga stugorna har Lovecraft ändå aldrig varit något household name. kanske för att skräckgenren aldrig setts som rumsren.

Annat är det i rockvärlden. många är de långhåriga musikerdrasuter som inspirerats av skräckmästaren. Om det beror på att de relaterar till hans nattsvarta dystopier eller att de har spelat rollspelet Call of Cthulhu ska vi låta vara osagt.

Kanske mest känd av Lovecraftinspirerad hårdrock är Metallicas instrumentala nummer "The Call of Ktulu" från deras Ride the Lightning. Även Yngwie Malmsteen är en uttalad Lovecraft-fan och engelska black metalbandet Cradle of Filth har givit ut en hel samlingsskiva med alla deras låtar inspirerade av Lovecraft och hans undergångsprofetior. Under slutet av sextiotalet fanns det till och med ett amerikanskt psykedeliskt band som hette just H.P Lovecraft. Se några sinnesvidgade videos med dem här:

H.P Lovecraft: Spin spin spin

H.P Lovecraft: At the Mountains of Madness

H.P Lovecraft splittrades efter bara två album men trummisen Mike Tegza har genom decennierna i olika constellationer(Lovecraft, Love Craft, Lovecraft USA)försökt återuppfinna sig själv och hålla intresset för bandet vid liv. Han skulle kanske behöva hjälp av författarens litteräre hjälte Charles Dexter Ward som kunde det där med gengångare.

1992 tog sig ett argentinskt heavy metal-band namnet Lovecraft. Hur de låter och huruvida de är skrämmande förtäljer icke historien.

Fler läbbiga länkar:

Se ett liveframträdande av metallica och symfoniorkester när de framför "The Call of Ktulhu" här

Här spelar jätteläbbiga black metal-dvärgarna Cradle of Filth sin låt "Cthulhu Dawn"

1 kommentar:

Anonym sa...

Glöm inte Alan Parsons "Tales of Mystery and Imagination"...