onsdag 20 juni 2012

Bea, sweat Bea!


Man klarar inte en helg på Sweden Rock Festival utan minst en bearulle...
Sverige drunknar i en bearnaiseflod varje sommar. Här kommer ett chyrrans recept på hemlagad bea för dig som vill impa på partner eller polare.

Det vore kul att se siffror på hur mycket Lohmanders och lallerstedt och alla de andra tillverkarna av färdig bearnaisesås säljer varje sommar här i sverige. Ja, de kränger nog saftigt med sås året om föresten, men just till grillmiddagarna flödar bean extra rikligt. Mitt recept nedan är ett hopkok av olika recept där jag provat mig fram. Att ha i lite rostad tomatpuré gör att det egentligen blir en så kallad Choronsås, men grunden är ju en klassisk bea. Tomatpurén blir pricken över I.et som gör att såsen funkar ÄNNU bättre till grillat, framför allt lamm.

Hemmagjord Bea
4 portioner
Reduktion:
1 finskuren schalottenlök
3 msk färsk persilja
2 msk färsk dragon
4 msk rödvinsvinäger
4 msk vatten

Fräs grönsakerna i lite olivolja. Tillsätt vinägern och vattnet och låt koka tills hälften återstår. Ställ åt sidan.

Såsen:
4 äggulor
200 g smält smör
1 msk tomatpuré
1 msk färsk hackad dragon
1 msk färsk persilja

Vispa äggulorna med lite vatten i kastrull på svag värme tills det tjocknar. Smält smöret. Låt både smör och ägg svalna så pass att de har samma temperatur. Häll långsamt och försiktigt i smöret i äggkastrullen och rör om hela tiden. Här kan det hända att såsen skär sig. Se till att både smör och ägg är rumstempererade och vispa rejält. Häll i reduktionen genom en sil. Fräs 1 msk tomatpuré med olja i en panna nån minut. Häll i purén i bean. Tillsätt hackad dragon och persilja, lite salt och peppar och Voilá, en egen supersmarrig bea till kvällsgrillningen!

Inga kommentarer: