lördag 8 februari 2014

Årets bästa skivor 2013

Aningens sent, som vanligt, men här är nu i alla fall Rockbloggens lista över de tretton bästa skivorna som släpptes under 2013. 




Deep Purple - Now What?!
Vad trodde ni? Klart att Purplarnas nya alster hör till det mest glädjande från förra året, i min bok. Bästa ljudet på en Purpleskiva sedan Sundsvall brann och Gillan sjunger bättre än på 20 år. Visst låter det mer sofistikerat än ösigt, vilket enbart betyder att herrarna åldras med grace. Inspelningen visar likväl på en spelglädje och ett engagemang som smittar och gör slutresultatet både angeläget och njutbart.









Queens of the Stone Age… Like clockwork

Hurra för knasbollar som Josh Homme! Utan honom skulle rockvärlden krypa upp i sin egen ändalykt och dö en plågsam och självupptagen död. Efter några års uppehåll (där Homme roade sig med krokiga gamar) är en QOTSA-platta mycket välkommen. Både Dave Grohl och Nick Oliveri är med i båten, liksom Mark Lanegan och till och med sir Elton John! Att lyckas få till ett så pass färgrikt verk som samtidigt osar av svärta och mörker, det är inte illa pinkat. Som ett spöke med clownnäsa…




Fish- A Feast of Consequences
Farbror Derek Dick har skapat sitt bästa soloalster på år och dag, kanske det bästa sedan debuten. Farhågorna från härom året att Fish skulle ha tappat rösten och var på väg mot pension verkar helt överdrivna.









Big Big Train- English Electric pt 2
Alla anglofilers favoritband. För beundrare av P.G Woodhouse, ånglok och sofistikerad musik med hjärtat på rätta stället. Nu kan man dessutom köpa hela sviten English Electric (med del 1 från 2012) i en dubbel-cd med extrabonusspår.




















Spock’s Beard-Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
Vilken comeback! Ny sångare och trummis och en avvikning mot mer pompös symfonirock a’la Kansas har inte gjort skäggen något ont. Tvärtom.








Steven Wilson- The Raven that refused to sing(and other stories)



Om Porcupine Tree nu skulle vara nedlagda och Wilson fortsätter på det här spåret, så kommer åtminstone inte jag att sakna piggsvinsträdet. Med ett hejdundrans kompband och inspiration från Zappa, Yes och King Crimson känns det som att Steven Wilson släppt aningens på det pretentiösa samtidigt som han är mer pompös än någonsin.











Haken: The Mountain

Årets överasking. Ytterligare ett engelskt band som spelar klassisk 70-talssymfonirock men med tillräcklig egen stil för att sticka ut. Och vilka sångstämmor!







Von Hertzen Brothers- Nine Lives
Finska bröder som borde erövra hela världen. Bara de två första låtarna på skivan är värt pengarna.







Michael Monroe band- Horns and Halos
Hanoi Rocks gamle knivviftare visar var bastun ska stå. Svettigt värre och suveräna låtar som osar attityd. Ballad of the Lower East Side kan vara förra årets bästa låt.













Seventh Key- I will Survive
Här är inget nytt under solen, Snortajt kompetent melodiös rock som egentligen borde få mig att somna, men allt som Mike Slamer är inblandad i ger mig ståpäls och Billy Greer vet hur man snickrar ihop en hit. Tryggt, snyggt och alldeles, alldeles underbart.










Prefab Sprout- Crimson/Red
Ja, jag vet, den här plattan fanns med på de flesta musikrecensenters årsbästalista, så jag framstår kanske inte som vidare oroginell nu, men det är bara att kapitulera. Inte särskilt rockigt, kan jag medge, men njutbart all the same. Paddy McAloon, we’re not worthy!



Tedeschi Trucks Band-Made Up Mind

Gitarristen Derek Trucks från Allman Brothers har med frugan Susan Tedeschi gjort en skiva som är bra mycket intressantare och svängigare än det hans huvudband gjort på åratal. Svängig sydstatsrock utan redneckfasoner.











Francis Dunnery- Frankenstein Monster

Ett passande namn på en skiva som verkligen spretar. De flesta låtarna är nyinspelningar av Francis äldre brors verk från slutet på sjuttiotal. De är stundtals bara kopior av Black Sabbath blandat med Yes men spelas med sådan entusiasm av Dunnery och hans band att de gamla liken får ett nytt liv. Och det är kul att höra honom spela proggig rock igen.







Bubblare:
The Winery Dogs- s/t
Leslie West- Still Climbing
Eric Burdon- 'Til Your River Runs Dry
Sound of Contact- Dimensionat
Gordon Giltrap & Oliver Wakeman- Ravens and Lullabies


1 kommentar:

Daniel Ericsson sa...

Sicken bra smak du har Jesper!