måndag 8 mars 2010

Kalla mig Jeppe Bonarda


Argentinarna vet hur man gör rödvin som passar till barbecue. Tag dem av notam och låt den svenska grillsommaren gå i Bonardadruvans tecken.

Den blygsamma lilla vindruvan Bonarda har inte haft någon status att tala om i den gamla vinvärlden. Men i Argentina är det den mest odlade druvan efter Malbec. Många argentinska vinproducenter tror dessutom att den inom några år kommer att ha gått om sin något mer tanninstinne kontrahent i popularitet. Jag kan se mycket som talar för det påståendet. Rödviner gjorda på bonardadruvor är lättdruckna och fruktiga, ibland aningens rökiga och perfekta till grillat. Och se grillat, det är min melodi, det. Jag kommer till sommarens barbecuesäsong endast att lystra till namnet "Jeppe Bonarda".

Ett vin gjort på den här favoritdruvan som jag verkligen vill rekommendera är Las Moras Black Label Bonarda från 2005( varunummer 74086 i beställningssortimentet, 149 kr). Las Moras vinfält ligger på 750 meters höjd över havet i provinsen San Juan i nordvästra Argentina där de heta torra dagarna och de kyliga nätterna borgar för ett ypperligt vinklimat. Las Moras Black Labels fruktighet och smak av kaffe och svarta vinbär gör det till en lysande kompanjon till sommarens Asados, till exempel helstekt lammstek eller rostas.

Ett lite billigare Bonardavin som finns i standardsortimentet är Chakana (nr 6548, 74 kr), också från Argentina, men då från stora vindistriktet Mendoza. Chakanan är ungdomligare och fruktigare än Las Moras(kanske för att den är just tre år yngre...) och har inslag av vanilj och mörka bär men också av julkryddor som nejlika,kanel och ingefära. Även här passar en lammstek ypperligt.

Chakana har dessutom en trevlig box i Systembolagets sortiment, Untouched by Chakana (nr 6596, 179 kr) som består av hälften Bonarda och hälften Syrahdruvor. Vinet är ovanligt kryddigt och samsas väl tillsammans med fläskfilé eller inte alltför kraftigt kryddade lammkotletter. Och om man har slut på samtalsämnen runt bordet kan man alltid roa sig med att tolka den kryptiska bildhistorien på boxen, som sägs vara inspirerad av långfilmer.

Inga kommentarer: