måndag 29 mars 2010

Påtalåtar


I takt med att snön smälter och blir till syndafloder börjar det rycka i mina gröna fingrar. dags att börja odla inför sommarens grillpartajer!

Nä, jag menar inte att ni ska börja odla korv eller spareribs. Det är dags att förkultivera örter, sallad och andra grönsaker.

Om man riktigt vill få igång plantorna och vara säker på att ha gott om sallad till midsommar kan man göra som jag och så fröna i småkrukor inomhus först. Låt dem inte stå för oskyddat i fönster. Salladsfrön gror inte om det är för varmt. När karaktärsbladen syns är det dags att skola om plantorna i större tråg, t.ex tvåliters glassbyttor. I slutet av maj är plantorna sedan redo att planteras ut i trädgården. På det här sättet slipper man gallra salladsplantorna i rabatten, vilket annars är fallet när man odlar direkt. Genom att driva upp ett antal olika sorters sallad inomhus kan man sedan plantera ut dem i rabatten i enkla och snygga rader.

En personlig favorit bland salladssorterna är en som heter Frillice. Det är en plocksallad som är extra krispig, en blandning mellan vanlig plocksallad och isbergssallad men som går snabbare att odla fram eftersom man inte behöver vänta på att den ska sluta sig som isbergssallad gör. Den säljs bland annat av Nelson eller via postorder hos Lindbloms frö.

Nu är det hög tid att plantera basilika också. Basilika är ganska känslig och gör sig egentligen bäst i kruka inomhus, eller möjligen i växthus. Tryck ner fröna i en kruka redan nu så ni har en rejäl buske till försommaren..



Under jordpåtandet lyssnar man med fördel på Emerson Lake & Palmers klassiska LP Brain Salad Surgery.

Inga kommentarer: