måndag 22 mars 2010

Korkat eller skruvat?


Den gamla föreställningen att vin med skruvkork är av sämre kvalitet än viner med naturkork tar tid på sig att försvinna ur folks medvetande. men skruvkorkens fördelar överväger i det mesta. Kom igen, låt oss börja skruva våran saft på druva!

Nyligen var jag på vinprovning och testade Chablis. Bland vinerna fick vi prova på Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2006- en flaska med skruvkork och en med naturkork. Omdömet runt bordet var nästan enhälligt. Skruvkorksvinet smakade friskare och bättre än det med naturkork! Och då talar vi om ett fint vin på långt över 200 kr.

Vinmakaren Denis de la Bourdonnay från vinproducenten Domaine Laroche kunde bara nicka och hålla med. Att företaget är tvunget att försluta flaskorna i två olika varianter beror på att vissa marknader, bl.a. Japan vägrar att befatta sig med skruvkork.Vinproducenterna själva vill inget hellre än att unisont gå över till skruvkork.

Minst 3 procent, en del säger så mycket som 10 procent, av vinproduktionen på naturkork går till spillo på grund av s.k korkat vin, där korken reagerat med vinet och gjort det odrickbart. Det är mycket vin som går till spillo, det. Dessutom finns fördelarna med att kunna återförsluta den öppna flaskan med skruvkork, och det enkla faktum att den är lättare att öppna. Klimat- och natursnvinkeln finns också. Hur långt måste korkarna fraktas och hur mycket korkek kan man odla? Vissa vidhåller att vin som ska lagras långa tider gör det bäst på naturkork, men även här ifrågasätts de gamla åsikterna rejält av nya forskningsrön.

Kvar finns då den gamla hederliga snobbismen, det är något visst att höra ett plopp jämfört med ett gnekande skruvande. Men om nu vinet till och med bevisligen smakar godare, då finns det väl inget kvar som talar för den gamla korkeken?

1 kommentar:

Anonym sa...

Missa inte Black Bonzo nästa lördag 3 april?