torsdag 14 oktober 2010

Fredagstips: Mustiga sommardruvor i höstmörkret

Punto Altos Pinot Noir-odlingar i Casablancadalen i Chile

I dessa dagar då Chile är så på tapeten passar det väl att skåla för gruvarbetarna i en äkta chilensk Pinot Noir? Gör det dessutom till fredagskyckling med mustig svamprisotto, vettja!


Punto Nino
varunummer 282001
79 kr
Den här juvelen som kom på Bolaget tidigare i höst är en enormt prisvärd Pinot Noir från Michel Laroches odlingar i Casablancadalen i Chile. Kryddig doft och smak av örter och körsbär för att nämna bara några nyanser. Den har blivit en ny favorit hos mig. Helt klockren till smakrik kyckling och svamp som till exempel receptet nedan.

Psykedeliska kycklingfiléer och magisk svamprisotto

Skär snitt i kycklingfiléer. Fyll med fetaost, basilika och soltorkade tomater. Rulla baconskivor runt filéerna. Lägg i ugnsfast form, droppa över lite balsamicovinäger och stek i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Svamprisotto: 1 liten gul lök, 2 vitlöksklyftor, 200 g nyplockade kantareller, 4 dl avorioris, 4 dl torrt vitt vin, 1 hönsbuljongtärning och 6 dl vatten, 1 dl lagrad ost, ev. en näve hackad gräslök.
Skala och hacka lök och vitlöksklyftorna. Fräs lök och svamp i stekpanna/gjutjärnsgryta med olivolja i två minuter. Rör om hela tiden. Häll i ris, låt fräsa. Späd ut med vin och buljongen långsamt så vätskan får koka in och rör hela tiden. När riset är klart, vänd ner riven ost och svartpeppar.

Lyssna på:
Growers of Mushrooms med Leaf Hound.

3 kommentarer:

Woddsmanfred sa...

Din gamla finsmakare där ;)
Nåt att bjuda damen på kanske...

Jesper Almén sa...

Just det, fast hon var väl veggis va, enligt vad du skrivit tidigare. Dp får väl hon mula i sig risotton medan du svullar på kycklingen. Vinet kan ni ju njuta av bägge två. Glöm inte att göra banana split (flamberad i konjak) till efterrätt och lyssna på "Zvampen" med Electric Banana Band :-D

Hjalmar sa...

tjena igen!
jag fann en gammal live video:
http://www.youtube.com/watch?v=5bKS6-FQGrM