lördag 30 oktober 2010

Lördagstips: Gryta å bira!

Jespers värmande höstgryta

Ingredienser till 4 personer:
600 g högrev eller bog (ditt nöt!)
1 paket bacon (ditt svin!)
8 schalottenlökar
100 g kantareller (eller annan svamp)
1 burk kronärtskockshjärtan
4 vitlöksklyftor

Marinad:
I flaska kraftigt rödvin
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
Några kvistar färska örter (timjan, oregano, salvia, basilika etc.)

Putsa bort fett och hinnor från köttet och skär i 5 cm stora bitar. Marinera i kylskåp minst 3 timmar i marinaden ovan (ca halva flaskan vin nu och allt grönt). Sila bort grönsakerna men behåll marinadvinet till senare.

Knaperstek bacon och ställ åt sidan. Finhacka vitlök, klyfta schalottenlök, dela kronärtskockshjärtan.

Vänd köttbitarna i vetemjöl, bryn dem i gryta, några bitar åt gången, tills de fått fin färg. Häll på vinmarinaden och resten av vinet så allt kött täcks. Låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Efter 45 minuter, häll då i bacon, vitlök, schalottenlök, kronärtskockshjärtan och kantareller.
Servera med ris eller bulgur och sallad.

Dryck:
Om ni inte vill dricka mustigt rödvin till den här grytan (vilket man väl vill?) så kan jag tipsa om en pärla som kan drickas före, under eller efter.
När jag var uppe i Norrtälje nyligen hittade jag en fantastisk öl på det lokala systembolaget.



GJUTARNS BÄSTA BITTER 5,2% (finns i beställningssortimentet artnr 88057-01 om ni inte har vägarna förbi Norrtälje) är en stark bitter bryggd på chokladmalt i Skebo bruks microbryggeri. En välsmakande ale av bästa märke.

3 kommentarer:

Woddsmanfred sa...

Oj va rätt i höstrusket!

Grodan sa...

Shit vad gott det där lät!

Micke sa...

Det låter RIKTIGT gott! :-)