fredag 3 februari 2012

En titt i kristallkulan 2012


Kom in i Sibyllakiosken! Den store Jesperdamus anar ljuv musik i framtiden…

Nejmen se där, en gammal bekanting. Jag visste att du skulle titta in här på min blogg. Det är ju liksom grejen med att vara spågubbe, att jag kan se in i framtiden. Din extraladdare till mobilen ligger bakom skohyllan i hallen föresten. Nåja, nu är du ju inte här för att hitta borttappade prylar, den där fick du bara som en bonus. Du är här för att få veta vad du ska spara dina surt försnillade sekiner till när det gäller skivinköp under våren. Och då kan jag säga så här. Sätt igång och försnilla like a motherfucker för i år ser det ut att bli en särdeles trevlig utdelning på skivfronten, framför allt när det gäller gamla rocklegender. Låt oss skingra på rökslöjorna lite (släck ciggen, tack) och skåda in i kristallkulan…


Van Halen släpper sin skiva A Different Kind of Truth om bara några dagar, dvs. på tisdag 7 februari. All hajp runt albumet kan förefalla lite konstig i svenskars ögon, men man får inte glömma att Van Halen alltid varit massiva i sitt hemland. Bandet är det tionde bäst säljande bandet genom tiderna i USA med ca 57 miljoner sålda plattor. Förhoppningarna är nog lite överdrivna och folk som förväntar sig en skiva i stil med 1984 lär bli grymt besvikna men själv ser jag fram emot plattan enormt. Förhoppningsvis är gubbarna sanna mot sig själva och försöker inte leva upp till sin gamla legendstatus. Det blir Van Halen, men på ett eget sätt, så som de är idag. En annan sanning, helt enkelt. A different kind of Truth…
Och vad ser vi här borta i dimmorna då… Något färggrant… En supergrupp på min ära! Flying Colors (ja, amerikansk stavning) består av veteraner som trummisen Mike Portnoy (Ex-Dream theater, Transatlantic och tusen olika projekt), gitarristen Steve Morse (Deep Purple, Kansas, Dixie Dregs m.m), basist Dave Larue (Steve Morse Band, Dixie Dregs),keyboardisten Neal Morse (Ex Spock’s beard, Transatlantic) och relativt okände sångaren Casey McPherson (Alpha Rev). Vilken lineup! Av medlemmarna är jag faktiskt mest begeistrad över sångaren McPerson som blivit något av en favorit här i spågubbetältet med sitt band Alpha Rev och plattorna New Morning och The Greatest thing i ever Learned. Deras musik kan bäst beskrivas som en amerikansk variant av Coldplay, fast bra. Det i kombination med Portnoy och Morsearnas mer klassiska rock- och prog-bakgrunder bådar för något mycket intressant. I mars vet vi svaret då plattan kommer.
Huruvida det blir någon ny Black Sabbath-skiva med originaluppsättningen kan jag faktiskt inte se i min kristallkula. Sikten skyms av ett par rutiga yfrontskalsonger på ett gigantiskt arsle innuti ett par genomskinliga kalasbyxor, tillhörande trummisen Bill Ward. Apropå kalsonger, Kiss släpper nya plattan Monster under våren. Mer intressant är att de gamla grungekungarna Soundgarden och Alice in Chains båda släpper nytt i år. Och i maj kan vi se fram emot kanadensiska powertrion Rush’s nya verk Clockwork Angels, liksom ny studioplatta med Aerosmith, den första med helt nyskrivet material sedan skitskivan Just Push Play från 2001. Förvänta er även nytt från The Cult, Ufo, Lynyrd Skynyrd , Marillion, Heart och tomteskäggen i ZZ Top. Bluesrockstjärnskottet Philip Sayce släpper sin Steamroller nu i februari, och supergitarristen Michael Landau levererar en instrumental platta. Och Ginger från Wildhearts har knåpat på ett ambitiöst trippelalbum som släpps nu i februari. Håll även ögonen öppna efter debutalbum från svenska tunggungarna Hong Faux. Och ja just det, Deep Purple har annonserat att de ska släppa ett nytt studioalbum, men inte förrän nästa år.

Såja, där har ni en hel del att spara till. Nu måste jag gå, för Anders Borg har bokat tid för att kolla in den framtida konjunkturen. See Ya Soon, det vet jag.

Inga kommentarer: