lördag 27 juni 2009

Summer smile!

Glad sommar på er! Nu tar jag semester och blir analog. Jag ska äta och dricka gott och spisa god musik hela sommaren. Här har ni några mat- och musiktips att njuta av i värmen.Vi ses i augusti!

Soulig sommarsalsa
Den här paprikasalsan har en härlig grillsmak och passar till allt kött. Go easy on the sambal om ni inte pallar lite hetta.

Paprikasalsa
1 lagom liten burk
1 röd paprika, 2 vitlöksklyftor, 2 schalottenlökar, 2 tsk sambal oelek, 2 tsk Citronsaft
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg schalottenlökarna och vitlöksklyftorna oskalade på en plåt och rosta i ugnen högst upp nära grillgallret i 20 minuter. Plocka ut vitlöksklyftorna och låt schalottenlökarna ligga kvar och rostas i 15 min till. Lägg åt sidan och låt svalna. Höj temperaturen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikan. Grilla i ugnen 10-15 minuter. Skala alla grönsakerna och mixa allt slätt med stavmixer tillsammans med sambal oelek och citronsaft. Häll upp på burk.
Lyssna på: ”Party on Your Pussy” med Red Hot Chili Peppers eller varför inte hela White Pepper-plattan med Ween. Eller Stevie Salas Colourcode.

Ingredienser man inte kan vara utan i sommar:
Chévreost (till geggor, fylld fläskfilé, i sallader. På quesadillas,)
Dijonsenap (till glazer, geggor, marinader,dressing)
Mynta (till sallad, efterrätter,mojitos, caipirihnas)
Berbere (till köttfärssåsen, i marinader och glazer)
Kronärtskockshjärtan i burk (till sallader, förrätter)
Färsk ingefära (till marinader o glazer, geggor eller efterrätter)
Liquid smoke(till marinader och glazer)
Persikor (nej,det är inte fel med frukt i maten)
Muscovadosocker(till efterätter,glazer)

Lyssna på:
Förutom det självklara; Dave Matthews Big Whiskey and the Groogrux King

Francis Dunnery: Tall Blonde Helicopter
Glad.ösig bitvis akustisk rock med glimten i ögat och hjärtat på rätta stället

Spock’s Beard: Day For Night
Varm, sprudlande,intrikat progrock. Man blir glad bara man ser omslaget.



Ginger: Yoni
Asadödsaösig soloplatta med attityd.

Jack’s Mannequinn- The Glass Passenger
Sångaren Andrew McMahon sjunger ärligt och äkta om sin tuffa kamp mot leukemi som han vann. Vackert och bitvis faktiskt riktigt rockigt.

Amerikansk sjuttiotalsrock
Punken må ha exploderat i slutet på sjuttioatlet, men det märktes ändå inte nämnvärt på topplistorna i staterna där arenaband som Foreigner, Styx och Boston regerade. Deras musik fyllde ishallar och sportarenor från kust till kust. Här i Europa må många av dem ha varit helt okända, men det är ganska förståeligt eftersom artisterna sällan turnerade här. Varför bry sig om oststinkande fransoser och pölsaglufsande svenskar när man hade en multimiljonhövdad publik i hemlandet? Det måste musikaliskt sett ha varit himmelriket att bo i en amerikansk medelstor stad i mitten/slutet på sjuttiotalet då en ny artist dök in i stan för konsert i princip varje kväll. För att inte tala om alla engelska band som kom över pölen för att gräva guld…

Förutom världskända band som Kiss, Aerosmth, Alice Cooper, Styx, Boston och Kansas kunde man även njuta av för oss mindre bekanta namn som Eddie Money, Edgar Winter band, Rick Derringer, Billy Squier, The J.Geils band, Grand Funk Railroad, Legs Diamond, Bob Seger, Pat Benatar, Starz, Angel, Foghat, REO Speedwagon, Loverboy, Triumph 38.Special och många fler.

Gemensamt för dem alla är catchiga låtar med nonsenstexter, Tajt och snyggt framförda utan att göra ett alltför seriöst eller djupt själsligt intryck. Den musikaliska motsvarigheten till Köttbullar å potatismos med rårörda lingon och inlagd gurka, Det går inte att misslyckas helt enkelt!
Lyssna på vilket som helst av de ovanstående artisterna, eller varför inte digga den här spotifylistan?

Simma lugnt och glöm inte att vänta minst 20 minuter efter att ni ätit innan ni hoppar i plurret.

Inga kommentarer: