torsdag 19 mars 2009

Dessa förbannade bockhornsklöverfrön!

Ja, egentligen har jag inget personligt emot de små fröna. Tvärtom. De ska tydligen vara riktigt nyttiga. I forntidens Egypten användes de på brännsår och som medel mot rynkor, ja till och med mot förhårdnader i underlivet (altså raka motsatsen till viagra?). Dessutom ingår de som viktig ingrediens i den etiopiska kryddpastan Berbere som är ett måste för rockande kockar världen över.

Och här kommer problemet. Bockhornsklöverfrön är näst intill omöjliga att få tag i! I varenda eko- och hälsokostaffär jag varit inne och frågat efter bockhornsklöverfrön har expediterna stått med munnarna öppna som fågelholkar vilket orsakat sådant drag att jag blåst ut ur butiken på nolltid.

Nu går det ju att göra kryddpastan utan bockhornsklöverfrön, det har jag gjort med framgång tidigare. Men jag vill prova med dessa små gynnare för att se vad det kan ha för smakeffekt. Här är i alla fall ett recept på Berbere som heter duga. Ja, eller Berbere då…

En lagom burk Berbere

0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk bockhornsklöver frön
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk mald ingefära
2 krm mald muskotnöt
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk finhackad vitlök
2 rostade röda paprikor (urkärnade och skalade)
4 finhackade röda chilifrukter
3 msk vatten
2 msk matolja
2-3 tsk salt

Rosta de torra kryddorna på svag värme 5 minuter i en nonstick panna. Rör om då och då så de inte bränns vid. Lägg i lök, chili, vitlök och den rostade paprikan. Rör om och tillsätt vatten, olja och salt. Koka upp och mixa med stavmixer till en slät pasta.

Kryddpastan passar toppen i köttgrytor, till köttfärs, i marinad på revbensspjäll eller till lamm eller kycklingrätter. Och såklart till allt grillat. Förvara burken i kylskåpet så håller pastan nån månad.

By the way, var i Stockholmsområdet får man tag på BOCKHORNSKLÖVERFRÖN??????????

4 kommentarer:

Jesper Almén sa...

Pär, min lilla sherpa i kryddornas Himaliya! Tack! Vi får ladda för en exputtisjon snart.

Anonym sa...

PrisExtra Fridhemsplan.

Jesper Almén sa...

Prisextra? Där ser man! Ett gammalt stamlokus! Tack för tipset, Anonym!

Unknown sa...

Eko Bockhornsklöver frön finns även på www.vedalila.se

Butiken är på Barnhusgatan 1, Stockholm