tisdag 24 mars 2009

Fira våffeldagen med en Cold Turkey


illustration: Malin Ehlin/www.mrsmurphy.se

Nu på onsdag är det våffeldag, ännu en högtid skapad för att vissa livsmedelsföretag ska kunna sko sig extra mycket. Strunta i matbutikernas pyramider med färdigt våffelpulver, gör en egen våffelsmet av de basvaror du har där hemnma! Och gör våfflorna extra matiga enligt det här receptet, taget från Rockköket(c)

Kalkonvåfflor

Våffelsmet:
4 äggulor
3 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smält smör
50 g kantareller(eller champinjoner)
1 schalottenlök
1 knippe av vardera färsk persilja, körvel och gräslök
salt och peppar

Fyllning:
400 g kallskuren kalkon
100 g bresaola eller parmaskinka
50 g parmesan, grovriven
2 tomater i skivor
1 rödlök

Give Peas a Chance
1 påse wasabiärtor av den starka sorten (finns att inhandla i en del vanliga affärer men framför allt i speceriaffärer för asiatiska produkter).

Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och smör till en smet. Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken och de färska kryddorna och häll allt i smeten. Salta och peppra.
Grädda våfflorna i lagg eller stek i vanlig stekpanna som lite tjockare pannkakor. Fördela fyllningen på våfflorna och servera med wasabiärtor och en kall öl, tillexempel Oppigårds Easter Ale(nr 1345)som säljs på Systemet nu endast en begränsad tid runt påsk.



Njut samtidigt av Cold Turkey live med John Lennon

Ett bättre sätt att hedra jungfu Maria än det här har jag svårt att hitta!

Vad menas med Cold Turkey?
Cold Turkey är det klassiska amerikanska uttrycket för att sluta tvärt med narkotikamissbruk, utan hjälp av andra droger eller terapi. Det kommer från hudens reaktion när heroinet går ur kroppen. Då en missbrukare slutar bruka en drog pumpas blod till de inre organen varvid huden blir blek, man får gåshud och ser ut som en kall plockad kalkon. Uttrycket hördes första gången så tidigt som 1910 och hade då en annan betydelse: utan förberedelse. Att göra en maträtt av kall kalkon är ju inte så svårt. År 1922 fick uttrycket sin mörkare koppling till drogavvänjning.

Inga kommentarer: