torsdag 23 april 2009

Tap is back!


För att fira 25-årsjubileet av rockumentären "This is Spinal Tap" har det berömda skojbandet bestämt sig för att ge en enda konsert i London i sommar. Men det är en hel del aktiviteter runt Spinal Tap utöver giget på Wembley. Herrarna Shearer,Guest och McKean är just nu ute på turné i hemlandet USA. Under titeln Unwigged & Unplugged spelar de material från både Spinal Tap och från filmen "A Mighty Wind". Liveklipp finns på deras hemsida www.unwigged.com

på Spinal Taps hemsida kan man ladda ner en "ny" låt -Saucy Jack, titelspåret från Spinal Taps planerade musical om Jack the Ripper.

Om någon ytterligare skiva kommer ut är oklart. Under åren sedan den senaste, Break Like the Wind, släpptes 1992 har två singlar kommit ut, "Back from the Dead" och "Warmer than Hell". Man kan ju alltid hoppas...

…It’s a Tap moment!


Allt som oftast överträffar verkligheten dikten. Spinal Tap må vara ett påhittat rockband med en falsk bakgrundshistoria, men artister och rockband som har gått i deras fotspår eller rent av inspirerat dem finns det ingen brist på. Rockhistorien fullkomligt kryllar av ”Tap moments”…

”..None more Black…”
• Omslaget på Spinal Taps album Smell the Glove var fullständigt svart. Detsamma var Metallicas självbetitlade album från 1991.

Fallerande scenattiraljer
I en sekvens i filmen This is Spinal Tap startar en konsert med att de tre Spinal Tapmedlemmarna står inne i genomskinliga kokonger. Derek Smalls kokong vägrar öppna sig så han får stå och spela bas instängd fran till slutet på låten.
• 1983 gav Culture Club en julkonsert i London. Det var meningen att Boy George skulle göra entré genom huvudet på en stor sfinx skulptur, men sfinxen öppnade sig inte hur mycket den feminine sångaren än skrek och bankade.
• När U2 var på turné 1997 gjorde de entré inför extranumren i en enorm citronformad kapsel. Vid spelningen i Oslo, låste sig kapseln så bandet kunde inte lämna scenen efter konsertens slut.
• Depeche Mode har också råkat ut för liknande missöden. Under en konsert glömde roddarna dra i en spak och bandet tvingades spela bakom ett skynke halva konserten.

matproblem
I logen innan en av konserterna upptäckte Nigel Tufnel att de framlagda brödbitarna var alldeles för små för påläggen. Man var ju tvungen att vika skinkan! Tufnel blev helt vansinnig.
• I verkligheten totalförstörde Aerosmith backstageområdet på deras första Japanturné på grund av att promotorn hade med kalkonrullar på matbrickorna fastän de bandet hade förbjudit just kalkonrullar.
• David Lee Roth slängde en stol genom väggen när han upptäckte bruna M&M:s i godisskålen i sin loge. Han hade specifikt sagt till om att inga bruna M&M:s fick förekomma.

Stonehenge
För att försöka liva upp liveshowen beslöt Spinal Tap att använda sig av kulisserna till deras gamla show Stonehenge. De beställde nya skalenliga modeller av stenarna men istället för fot blev de byggda i tum. De små stenmodellerna firades ner från taket och sparkades sönder av små dvärgar.
• Under sin världsturné 1983 hade Black Sabbath Stonehengestenar i papier maché på scenen. De var dock i rätt naturlig storlek. De hade dessutom en dvärg med på scenen utklädd till en liten djävul (enligt omslaget på deras lp Born Again). Sångaren Ian Gillan och trummisen Bev Bevan brukade spekulera i om dvärgen eventuellt var Ronnie James Dios frisör, och att folk hade glömt att tala om för honom att Dio hade lämnat bandet.

Big Bottom
En textrad i Spinal Taps hit “Big Bottom” lyder: “The bigger the cushion, the sweeter the pushin’”.
• Kiss använde en nästan identisk textrad i låten “Spit” från Revenge 1992.
• Å andra sidan använde Frank Zappa en liknande textrad i sin ”Sex” från The Man From Utopia redan 1983.

Trummisar
Spinal Tap hade alltid otur med sina trummisar som hade en dålig vana att dö i tid och otid. Deras första trumslagare John ”Stumpy” Pepy avled i en mystisk trädgårdsolycka, hans ersättare Eric ”Stumpy Joe” Childs kvävdes av spyor (dock inte sina egna…) och Peter ”James” Bond exploderade kort och gott mitt under en konsert.
• Andra trumslagare som haft otur i det verkliga livet är The Who’s Keith Moon, Led Zeppelins John Bonham, Cozy Powell (Rainbow, MSG, Whitesnake, ELP, Black Sabbath), Styx’s John Panozzo, Al Jackson (Booker T & the MGs), Beach Boy’s Dennis Wilson, Ozzy Ozzbournes Randy Castillo och Totos Jeff Porcaro (som dessutom faktiskt dog i en mystisk trädgårdsolycka).

Inga kommentarer: