onsdag 29 april 2009

Vee haff veys off making You sing...

När svenska musikgrupper slår stort utomlands brukar deras charmiga svengelska dialekt och många gånger banala texter på gammal skolengelska ses ömsom positivt eller negativt. Såväl Abba och Ace of base som Europe har fått utstå ris och ros för utal och grammatik.

Själv brukar jag le gott åt tyskarnas internationella försök. Scorpions och Accept höll sig hjälpligt inom gränsen för det passabla när de sjöng på skiva, men så fort de öppnade munnen mellan låtarna och försökte ad libba på engelska blev det fasansfullt roligt. Lansmännen i Eloy hade däremot en riktigt kraftig accent även i sin sång. Tankarna gick gärna till gamla stereotypa krigsfilmer som "Örnnästet" eller "Kellys Hjältar". Lyssna själva på detta klipp från Eloys episka "Poseidon's Creation".
Kanske det är bättre att göra som Rammstein och hålla sig till modersmålet helt och hållet. Det har de ju blivit framgångsrika med i hela världen.

Eller så gör man som franska progbandet Magma. istället för att sjunga på engelska och därmed riskera att låta som de te musketörerna, valde ledaren Christian Vander att skapa ett helt eget språk;kobaianska och sjunga symfonier om rymdstrider och annat skumt. I det här klippet kan man höra och se ett liveframträdande med tilllägg på skojengelska (ungefär som Anisktburk-klippet för några år sedan.

Inga kommentarer: