torsdag 8 januari 2009

...Men Phish är tillbaka..


Amerikanska Jam-band betraktas som något av en styggelse här i Sverige. Eller så betraktas de inte alls. Men i sitt hemland och stora delar av resten av världen är grupper som the Grateful Dead, Dave Matthews Band och Phish megastora. Men som sagt, här i lilla Sweden har sådan free-form rock & roll med element av folk, jazz, country, bluegrass och pop gått ganska obemärkt förbi.

Bandet Phish som under tidiga 90-talet framstod som Grateful Deads arvtagare (de hade till och med egna deadheads, eller snarare Fishheads- fans som följde dem runt på varje konsert på turnéerna) är ett utmärkt exempel på oss svenskars pinsamma ignorans. I USA är de sådan stor del av kulturen att de fick medverka i Simpsons!

Phish lade ner 2004 men nu är de tillbaka igen, förhoppningsvis med ny platta under året. Återföreningsturnén börjar i USA i juni i alla fall.



Deras studioalster (kan rekommendera Pictures of Nectar, Billy Breathes och Farmhouse) överskuggas av deras enorma liveoutput. Liksom förebilderna Grateful Dead har Phish alltid uppmuntrat fans att spela in deras konserter och dela med sig av dessa fritt. På nätet kan ni hitta drösvis med sajter där man kan ladda ner livekonserter gratis.

Eller kolla in lite liveclips på Youtube här:
Bouncing round the room

Heavy Things






Lyssna o njut!
Good to have you back, boys!

Inga kommentarer: